2000₺ Ve Üzeri Siparişlerde Bakım Çantası Hediye! 2000₺ Ve Üzeri Siparişlerde Kargo Ücretsiz!

Bebekler İçin Optimal Sıcaklık: Kaç Derecede ve Nasıl Giydirilmeli?

2023-12-25

Bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken konulardan birisi bebeklerin bulunduğu ortamın sıcaklığının ne olduğudur. Çünkü bebeğin bulunduğu ortam çok sıcaksa, bebek kat kat giydirilmişse birçok problem ortaya çıkabilmektedir. Bu problemler içerisinde en çok karşılaşılanlar arasındaysa isilik yer almaktadır. Ayrıca bebek soğuk bir odadaysa kolayca hastalanması için uygun bir ortam sağlanmış olmaktadır. Tüm bu durumlarda dikkatli olmak içinse bebeklerin oda sıcaklığı nasıl olmalı, bebekler kaç derecede nasıl giydirilmeli bilmek gerekmektedir. 

Öncelikli olarak bir bebek için ideal olan oda sıcaklığı 21 ila 24 derece arasında değişmektedir. Yenidoğan bir bebek içinse bu oran 22 derece ve 24 derece arasındadır. Prematüre doğan bir bebekte ise cilt altı yağ dokusu yeterince gelmiş değildir. Bundan ötürü zamanında dünyaya gelen bebeklere göre bir iki derece daha fazla olmasında sakınca yoktur.

Oda sıcaklığının ideal olması, bebek sağlığının korunmasında önemli olan noktalardandır. Oda sıcaklığı istenen yüksekliğe ulaşmadığı takdirde solunum yollarında sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Ortamdaki nem düşeceğinden, hava kuruyacağından istenen bir durum da değildir. Odanın sıcaklığıyla beraber bebekte terleme, hastalanma halleri de gerçekleşebilmektedir. Tüm bunları önlemek adına doğru sıcaklık ve doğru kıyafet seçimleri yapıldığından emin olunmalıdır.

Bebekler Farklı Sıcaklıklarda Nasıl Giydirilmelidir?

Basit gibi görünse de bebek sağlığı için önemli olan noktalardan birisi bebeklerin giyimidir. Çünkü bebeklerin sağlıklı bir gelişim sürecine girmesinde, doğru sıcaklık ortamı ve doğru kıyafet seçimi rol oynamaktadır. Bunun için de birçok soruya cevap arandığı söylenebilir. Sıkça sorulanlardan birisi bebeklerin farklı sıcaklıklarda nasıl giydirilmesi gerektiğidir.

  • Bebekler 16 derecen düşük sıcaklığa sahip ortamlarda uzun kollu bir pijama giymelidir. Uzun kollu atletler, hafif uyku tutulumları ve çoraplar kullanılmalıdır. 
  • 16 ve 17 derece aralığında olan ortamlarda da aynı şekilde, soğuktan etkilenmelerini önleyecek kıyafetler seçilmelidir. Bu durum 18-19 dereceleri için de geçerlidir.
  • 20 ve 21 derece sıcaklıkta uzun kollu pijama, normal bir atlet ve hafif bir uyku tutulumu tercih edilebilir. Böylece sıcaklık dengesine uygun, konforu öne çıkaracağından emin olduğunuz seçimler yapmış olursunuz. 
  • 22 ve 23 derece sıcaklıklarda uzun kollu bir pijama ve hafif bir uyku tulumu kullanabilirsiniz.
  • 24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır. Gerekli görürseniz ince olduğundan emin olduğunuz pamuklu bir alet de giydirebilirsiniz. 

Bebekler Hava Sıcaklığına Göre Uyurken Nasıl Giydirilmeli?

Bebeğinizi kış aylarında uyutacağınız zaman tek bir parça kalın kıyafet ile giydirmek yerine oda sıcaklığına uygun, pamuklu birkaç parça kıyafet giydirebilirsiniz. Uyku tulumu kullanmanız daha rahat ve sıcak bir uyku deneyimi sunacaktır.

Uyuduğu sırada aşırı ısınmadan kaçınmak için şapka giydirmekten de kaçınmalısınız. Kullandığınız çarşafların, battaniyelerin nefes aldığından, hafif ve pamuklu olduğundan da emin olmalısınız. Bulunduğunuz ortam çok soğuksa o zaman nem oranlarına dikkat ederek oda ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Bu süreçte sıcaklığı dengede tutmak için kapıyı hafifçe aralık bırakabilirsiniz. 

Bebeğinizi yaz aylarında uyutacağınız zaman pamuk, muslin kıyafetler seçmelisiniz. Böylece nefes alan, hafif parçaları tercih etmiş olursunuz. Uyku sırasında kıyafetlerinizin cilde yapışmadığından emin olmalı, dar değil, bol kıyafetler kullanmalısınız. Böylece daha rahat bir şekilde uyumalarına yardımcı olursunuz. Uyku tulumu kullanmak istiyorsanız, tulumu kolsuz ve kısa olacak şekilde satın almalısınız. Çok sıcak bir ortamdaysanız da gündüz uykularında ince bir atlet ve bezle uyutabilirsiniz. 

 

Kategoriler